Oregano – vikingenes smaksforsterker?

«Pizzakrydder», kalte vi det i min barndom. Knusktørt og blekt på krydderglass som hadde vært veggpryd i butikkhyllene i lang tid. Og hjelpe meg, for en eksotisk aroma en teskje av dette stoffet kunne tilføre en spaghettisaus eller en pizza. Sydlandsk, natuligvis. Friske urter inngikk ikke i det jevne norske kjøkken den gang, med hederlig unntak for persille og gressløk. Selv dill var fremmedartet – svensk.

Det tok lang tid før jeg forsto at våre formødre hadde krydderhager. Min bestemor dyrket karve. Hun satt og renset den utenfor seterbua, og i flere ti-år etter hennes død har vi funnet karveflor på seterstølen. Er ikke det et vakkert minnesmerke?

Men altså oregano. Vi leide en gang en hytte som hadde en steintrapp ned til sjøen. Buskas vokste innover trappen, og når jeg løp raskt gjennom, luktet det – krydder. Grønn busk, lilla blomster. Oregano, viste det seg. Vill!  Og når man leser litt, skjønner man at dette er gammelt nytt. Vikingene brukte oregano. Og den vokser vilt over store deler av landet – opp til Rana, forteller Annemarta Borgen i den fenomenale boken «Urtehagen på Knatten». Oregano het den ikke – navnet er importert senere. Men kung eller bergfrue het den. Du finner den ofte på tørre knauser sammen med mange slags markblomster. Er du usikker – knus et blad og lukt.

Jeg synes dette er en nyttig påminnelse om at gode ting kan gå i glemmeboken, men bli funnet frem igjen siden – om enn med nyere og fiksere navn…

Om detenemeddetandre

1964. Norsk. Liberal idealist som stemmer Høyre. Er fra landet, bor i byen. Jobber med rekruttering. Mener noe om det meste. Tenker, leser og lager mat.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s