Fiskesuppe for sjelen

imageJeg elsker fiskesuppe. Og hva passer bedre på en regnvåt og rekordkald pinsedag hvor landet ligger under en klam jetstrøm som holder sommeren 2015 på trygg avstand? Altså: fiskesuppe til middag. Men av det overkommelige slaget, sånn arbeidsmessig. Fin skal den være, men ikke vrien. Jeg har lånt fra oppskrifter her og der, lagt til og trukket fra. Intensivfasen i tillagingen av fiskesuppe er kort. Det lønner seg derfor å ha alt klart kuttet, skylt og fremme før man gyver løs. Ellers: lett som en plett!!!

Du trenger:

1 gul løk

2 gulrøtter

100 gram sellerirot

2 sjampinjonger

3 vårløk eller en liten purre

dill

gressløk

2 dl hvitvin (eller eplejuice)

8 dl vann

4 blokker Maggi fiskebuljong

3 dl kremfløte

1 kilo blåskjell

200 gram salmalaks

125 gram torsk (en frossen porsjonsbit jeg tinte)

500 gram reker med skall – mine hadde vært frosne

6 frosne kamskjell, tint

2-3 ss olivenolje

pepper

evt salt

saften av en kvart sitron

Forarbeidet først! Rens rekene, oppbevar dem i tett boks i kjøleskap.

Digresjon: siden været var som det var, var jeg i humør til å prøve å lage noe jeg ikke har tort før: rekekraft! Har lest mange oppskrifter. Mange vanskelige, med hundre ingredienser og jålete krav om skall fra nykokte reker. Da skal kraften visstnok bli klarere. Det hadde jeg ikke, men bestemte meg for å prøve. Enkleste vis. Rekeskall og kaldt vann i kjele med lokk. Koker friskt i 20 minutter. Siler av, kaster rekeskallene, og koker inn kraften uten lokk i nye ca 20 minutter på god varme. Alt dette med kjøkkenviften på full stim – det lukter!  Den ferdige kraften lukter også sterkt. Men – det gjør jo en buljongterning også. Så jeg smaker. Veldig god! Kan fryses – men denne skal i suppa!

Tilbake til forberedelsene: Skrell løk og kutt i små terninger, ha i tett boks. Skrell og kutt gulrot og selleri i fyrstikkstore strimler. Legg i en bolle med kaldt vann. Kutt vårløk/purre i strimler. Skjær opp sjampinjongene i skiver. Klipp opp gressløk og dill. Purre, sopp og krydder ligger fint på skjærefjelen et par timer om nødvendig. Kutt opp fisk og kamskjell i terninger 1,5×1,5 cm. Skrubb og vask blåskjellene i kaldt vann, kast de som er åpne.

Så kan vi starte med suppen!

1. Fres rødløken i oljen i stor tykkbunnet kjele. Tilsett hvitvin/eplejuice og blåskjellene. Fosskok i to minutter under lokk. Rist på kjelen i blant. Plukk deretter ut blåskjellene og la dem ligge på en tallerken mens du gjør siste del av suppen. (I ledige stunder rensket jeg halvparten av blåskjellene, for å unngå altfor mange hele skjell i den ferdige suppen. Nå kaster du de blåskjellene som ikke har åpnet seg under dampingen.)

2. Hell 8 dl vann (inkludert evt. rekekraft og gulrot- og sellerivannet, som smaker godt) i kjelen med blåskjellkraften. Kok opp. Tilsett buljongblokkene, fosskok til de er oppløst. Ha i litt pepper. Det er viktig at kraften er ganske kraftig på smak på dette tidspunktet. Den skal avgi smak og salt til mye fisk og grønnsaker. Er den for svak nå, kan den ferdige suppen bli smakløs.

3. Tilsett først gulrot og selleri, la koke et minutt eller to før du har i vårløk og sopp. La koke to minutter til. Tilsett kremfløte, kok opp.

4. Nå skal godsakene i. Først laksen. La trekke i to minutter før du har i torsk og kamskjell. La trekke to minutter til. Skvis sitronsaften i suppen, og rør forsiktig om. Sjekk at suppen er salt nok.  Ha blåskjellene – de rensede og de hele – tilbake i suppen sammen med rekene, strø krydderurtene over og server med en gang.

Med nystekt foccaccia til er dette rikelig middag til seks, og hvem bryr seg om kulda?

Om detenemeddetandre

1964. Norsk. Liberal idealist som stemmer Høyre. Er fra landet, bor i byen. Jobber med rekruttering. Mener noe om det meste. Tenker, leser og lager mat.
Dette innlegget ble publisert i Oppskrifter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s